S-ledaren Stefan Löfven vill se att Arlanda blir Nordens största flygplats

2014-08-22

Det ligger i Sveriges intresse att framställa Arlanda som en bra flygplats. Därför utlovar den socialdemokratiska partiledaren Stefan Löfven en statlig ”aviationsstrategi” som ska stärka Arlanda och höja flygplatsens status. Om det blir regeringsskifte i höst, vill säga. Detta framgår i en intervju som Sydsvenska Dagbladet publicerade den 16 juni 2014.

Den svenska staten har i uppgift att se till att Sverige har bra transportförbindelser. De direktlinjer som finns från Arlanda idag är för få, både när det gäller till destinationer inom Europa och längre bort. Arlanda hamnar i dagsläget på en anspråkslös tredjeplats bland de skandinaviska flygplatserna. Det duger inte enligt Stefan Löfven, som vill ha fler direktlinjer. Dessa ska bidra till att göra Sverige mer konkurrenskraftigt gentemot exempelvis danska Kastrup och norska Gardermoen.

Hela Sveriges ekonomiska utveckling är beroende av välfungerande kommunikationer till Stockholm. Med bra direktförbindelser till Arlanda flygplats skulle Stockholms ställning som tillväxtmotor kunna stärkas, samtidigt som nya arbetstillfällen skapas, restider förkortas och miljöbelastningen reduceras. Direktförbindelser kan också främja turismen. Den nuvarande bristen på direktförbindelser innebär därför en nackdel för både exportindustrin och näringslivet i Sverige. Detta gäller även förbindelser till och från Stockholms Centrum. Håbo Buss tror att detta skulle ge en uppsving för transportsektorn. Högre status och fler flyg innebär ett hårdare tryck på kollektivtrafiken och mer jobb för buss- & taxibolag.

Flygplatsbolaget Swedavia deltar sedan oktober 2013 i satsningen Connect Sweden. Connect Sweden kan beskrivas som ett opolitiskt samarbete mellan bland annat näringsliv, offentliga organisationer och Stockholms stad. Syftet med projektet är att stärka Arlandas roll som centrum för nordiska flyg samt attrahera fler internationella flygförbindelser. Det här vill man uppnå genom framförallt nya direktförbindelser till och från Sverige. I styrgruppen för Connect Sweden sitter Jakob Wallenberg för närvarande som ordförande. Projektet stöds av Swedavia, Stockholm Business Region Development, Stockholm Visitors Board, Visit Sweden, Länsstyrelsen Stockholm, Stockholms Läns Landsting och Region Uppsala. Läs mer om Connetc Sweden här: http://www.connectsweden.se

Här kan du läsa hela intervjun med Stefan Löfven: http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/lofven-arlanda-bor-vaxa-forbi-kastrup/

Läs även vår artikel om den kollektiva båttrafiken i Stockholm.