Överrumplande regn tog räddningstjänsten och hela Stockholm på sängen

2014-09-18

Foto: Andreas Johansson

Som genom ett trollslag tog ett regn- och åskoväder av sällan skådat slag över Stockholm i mitten av augusti. SMHI hade helt missat att varna för vad som komma skulle och på kort tid blev räddningstjänsten nedringd med larm från privatpersoner som upptäckt översvämningar. Där statliga räddningsaktioner inte han sättas in i tid åsakades många skador. För att dränera och rädda lokaler har elektroosmos används på sina håll. Läs mer om metoden.

Den årliga kulturfestivalen fick avbryta mitt under Hoffmaestros spelning och blixtnedslagen avlöste varandra. Inga bränder ska ha rapporterats och vid 22-tiden avstannade regnovädret så pass att Kulturfestivalen kunde fortsätta, dock med tre inställda akter. 

Biltunnlar vattenfylldes och likaså tunnelbanan vid Tekniska högskolan. Tack vare sociala mediers genomslag dröjde det inte länge innan bildbevisen började dyka upp och Sveriges radio sammanställde några av de många bilder som visade på en överraskande snabb – och blöt – vändning.

På Kungsholmen fick t.ex. Lise-Lotte Lundgren en chock när hon skulle hämta sin tvätt i tvättstugan. Golvet var täckt av en 2 decimeter djup sjö och Lise-Lott fick bära gummistövlar för att ens kunna hämta sin tvätt. I tunnelbanan ledde översvämningarna till att ett flertal linjer var försenade.

Se Sveriges radios sammanställning av stockholmarnas bilder av ovädret i sociala medier här. Säga vad man vill om bilder med iPhone-kvalitet och kvadratiskt format, men när de får rum att existera i officiella nyhetssammanhang, då är de här för att stanna.