Några spontana reaktioner på prinsbröllopet i media

2015-07-21

För många var, och är, prinsbrölloppet den största mediehändelsen i Sverige 2015. Innan bröllopet frågade vi oss på FPÖstemalm vad Sverige egentligen tyckte om det hela.

Det visade sig att Sverige verkade tycka väldigt bra om det mesta, från vigsel till mottagning. Det har beskrivits som en väldigt personlig och intim ceremoni, vilket egentligen borde varit omöjligt när hela svenska folket blev inbjudna via sina TV-apparater. Det har också beskrivits som en väldigt modern tillställning, som går från trötta traditioner till något som var helt rätt i tiden utan att offra på den kungliga känslan.

Några spontana reaktioner i media har dock varit särskilt intressanta. Först har vi ju den svenska ikonen Ulf Lundell som i sin blogg kallade bröllopet för smörja.

"Imorrn sänker sej Sverige ner i sina sämsta sunkigaste mest rojalistiska stämningar. Det är oss rejält ovärdigt. Vilken smörja, vilken skit", skrev han.

Sandra Wejbro skrev i en krönika på Aftonbladet om hur hon önskade sig en Zlatan-kamera i livesändningen: "Men SVT kunde gott ha bjudit oss på lite mer valuta för våra licenspengar. Varför inte fixa ”Zlatan-cams” på webben där man kan följa sin kungliga favorit? Gissningsvis skulle de flesta valt gullungen Estelle."

För att inte tala om hur teckentolkaren Dennis Norberg hyllades på grund av den glädje och inlevelse han bidrog med till gospellåten Joyful Joyful.

Det mest bizarra var kanske hur den amerikanska kompositören Mervyn Warren rasade mot att samma låt användes i bröllopet, och krediterade Anders Neglin som skapare. Warren menade att det var hans arrangemang, något som Stefan Forsberg från Kungliga filharmonikerna förnekade.

”Mig veterligen finns det inget arrangemang av Warren som innehåller de här instrumenten; fiol eller violin, cello, två valthorn, pukor och sedan en kompgrupp. Det här är specialdesignat enligt alla konstens regler. Man kan bara beklaga om han blivit litet besviken på det, men det är en fantastisk låt", skrev Forsberg i Kulturnytt.

Hursomhelst blev bröllopet en stor succé, och vi önskar det kungliga paret all lycka i framtiden.