Kunglig bröllopsfest väntas när Carl Philip och Sofia gifter sig - Vad tycker Sverige?

2014-08-11

Efter att ha kämpat hårt i flera år får hon nu äntligen sin prins. Sommaren 2015 gifter sig Sofia Hellqvist och prins Carl Philip. För Sverige innebär det att vi får ännu en prinsessa i kungahuset. Det ser ut att kunna bli en kunglig fest som kommer att utmärka sig från både Victorias och Madeleines bröllop. Stödet för den svenska Monarkin är inte stort men är heller inte tydligt ifrågasatt, trots att den bekostas av våra skatter.

Den nu 29-åriga Sofia Hellqvist började träffa prins Carl Philip för fem år sedan, under sommaren 2009. Sedan dess har hon fått slita hårt för att vinna kungens, drottningens och det svenska folkets förtroende. Hennes tidigare medverkan i dokusåpan Paradise Hotel och utviken för bland annat tidningen Slitz har ogillats av många. Men nu står det alltså klart att det blir ett till kungligt bröllop. Den 27 juni 2014 sa paret ja till varandra.

Såhär formulerades förlovningen av Kungahuset i ett pressmeddelande:

Efter att H.M. Konungen givit sitt samtycke till att Prins Carl Philip ingår äktenskap med fröken Sofia Hellqvist har H.M. Konungen i enlighet med grundlagens bestämmelser inhämtat regeringens samtycke. Datum för bröllopet är ännu ej fastställt men är planerat att äga rum under sommaren 2015.” En länk till pressmeddelandet hittar du här.

Efter offentliggörandet av förlovningen gav sig Carl Philip och Sofia av till Drottningholm för att fira. Det blev en privat vigselfest och en kunglig middag tillsammans med stora delar av kungafamiljen. Både kungaparet och Sofias föräldrar var givetvis på plats. Nu inleds en period med grundlig planering inför den stora dagen.

Victoria och Daniel valde Storkyrkan när de gifte sig i Stockholm år 2010. Madeleine och Chris bestämde sig för Slottskyrkan inne på Stockholms slott år 2013. Många är nu nyfikna på vilken plats Carl Philip och Sofia kommer att välja för sin stora fest. Två tänkbara platser som det spekuleras om är Öland och Sandhamn, som paret har anknytning till. I och med att Sofia Hellqvist är uppvuxen i Älvdalen finns även Dalarna med som ett tänkbart alternativ. Om vigseln äger rum i Stockholm är det förberedelserna många. Då alla stora utomhusevent tar plats under sommaren måste bokningar, catering och hyra av material ske långt i förväg. Norrorts Partyservice i Stockholm är en av de större leverantörerna av helhetskoncept där man bland annat hyr bord och stolar samt porslin och partytält. Eftersom trycket är så pass stort under sommaren rekommenderas att man bokar två månader i förväg för att vara på den säkra sidan.

Hur brudparet kommer att klä sig på sin stora dag är också en fråga som väcker intresse. Sofia Hellqvist har i samband med olika kungliga högtider kunnat skådas i många exklusiva designklänningar. Vilken designer som kommer få göra hennes bröllopsklänning återstår att se. Det råder inga tvivel om att det kommer bli en tuff strid om uppdraget. När det gäller Carl Philip kommer han sannolikt att gifta sig i marinens uniform. Fler detaljer om det kungliga bröllopet väntas dyka upp inom kort.