Höga hyror på kontorsutrymme i Östermalm

2015-07-08

En av de viktigaste sakerna man måste ta ställning till som startupföretag är varifrån man ska bedriva sin verksamhet. Det är inte helt lätt att hitta företagslokaler som erbjuder alla de saker man behöver, till exempel tillräckligt med utrymme, rätt faciliteter, och centralt beläget med närhet till leverantörer, samarbetspartners och kunder etc. Sen måste det ju så klart gå ihop ekonomiskt också, vilket kan vara det svåraste hindret att komma över som startup.

På Östermalm finns det mängder av kontorslokaler som erbjuder det mesta man behöver för att bedriva professionell verksamhet. Problemet är bara att hyrorna ofta är dubbelt så höga som på andra platser i Stockholm. Exakt hur dyra? Det kan Objektia hjälpa till med.

Objektia är ett Linköpingsbaserat företag som skapat en tjänst för att underlätta i letandet. Tjänsten är utformad som ett webbaserat verktyg, där man snabbt kan få en översikt av tillgängliga lokaler, samt jämföra de genomsnittliga hyrespriserna i olika områden. Och bara en snabb titt i tjänsten visar att Östermalm ofta har dubbla hyror jämfört med till exempel Södermalm.

- Om man kan tänka sig att sitta på Södermalm kan det handla om halva priset jämfört med Östermalm, säger Viktor Söderström, medgrundare och affärsutvecklare på Objektia.

De dyraste hyrorna på Östermalm går upp i 5 200 kronor om året per kvadratmeter, och finns främst vid Norrmalmstorg, Stureplan och Humlegårdsgatan. Kan man tänka sig att bedriva sin verksamhet I Södermalm så går det få kontorslokaler på Hornsgatan mellan Mariatorget och Ringvägen för omkring 2 500kr / kvm / år.

Viktor berättar att han tycker det är märkligt hur pass stora skillnader det är i kostnad mellan olika områden i innerstaden. Men även om det är dyrt att hyra kring Östermalm så får man i alla fall fördelen att det går snabbt att beställa hem froyo till sina medarbetare när helst man vill.